Mokra Gora: Turistički biser zapadne Srbije

Pronađite u tekstu

Ovo šarmantno selo, smešteno između Zlatibora i Tare, nudi sve što vam je potrebno za savršen odmor. Od čuvene Šarganske osmice, muzejske železnice koja nudi spektakularne panoramske vožnje, do šarmantnog Drvengrada, etno-sela koje je izgradio čuveni reditelj Emir Kusturica, ovde ćete pronaći mnogo toga što će vas oduševiti. Hajde da zajedno prođemo kroz lepote ovog magičnog mesta!

Upoznajmo Mokru Goru

Mokra Gora je malo, ali izuzetno značajno selo smešteno između Zlatibora i Tare. Sa nešto manje od 600 stalnih stanovnika, ovo mesto nudi jedinstvenu kombinaciju prirodnih lepota i kulturnog bogatstva. Okružena bujnim šumama i čistim potocima, Mokra Gora je pravi izbor za ljubitelje prirode i tradicionalnog seoskog života.

Jedna od glavnih znamenitosti ovog područja je Park prirode Šargan, koji se proteže oko sela. Ovaj park je poznat po svojoj raznovrsnoj flori i fauni, kao i po brojnim stazama koje su idealne za šetnju i planinarenje. U srcu sela, tradicionalni proizvodi i običaji oživljavaju prošlost, omogućavajući posetiocima da iskuse autentični duh Srbije.

Posebno se ističe Šarganska osmica, muzejska pruga koja vodi kroz zadivljujuće pejzaže i pruža jedinstven doživljaj vožnje starinskim vozom. U blizini se nalazi i Drvengrad, etno-selo koje je izgradio Emir Kusturica, gde posetioci mogu da se upoznaju sa tradicionalnom arhitekturom i kulturnim manifestacijama koje se redovno održavaju.

Mokra Gora je idealna destinacija za porodične izlete, avanturističke ture ili miran odmor daleko od gradske gužve.

Gde se nalazi Mokra Gora

Mokra Gora je smeštena u Zlatiborskom okrugu, administrativno pripada gradu Užicu i nalazi se na granici između Srbije i Bosne i Hercegovine. Ovo šarmantno selo se nalazi na liniji koja razdvaja planine Taru i Zlatibor, pružajući jedinstvenu lokaciju koja kombinuje prirodne lepote oba planinska masiva.

Udaljena je 210 kilometara od Beograda i 290 kilometara od Niša, što znači da se iz oba grada može stići za nekoliko sati vožnje. Najbliži veći gradovi su Višegrad u Bosni i Hercegovini, na samo 25 kilometara, Bajina Bašta na 37 kilometara i Užice na 45 kilometara. Mokra Gora je takođe blizu popularnih turističkih destinacija, sa Zlatiborom udaljenim 40 kilometara, Sirogojnom na 56 kilometara, Zlatarskim jezerom na 73 kilometra i Specijalnim rezervatom prirode „Uvac“ na 115 kilometara.

Selo je dobro povezano magistralnim putem koji prolazi kroz njega, čineći ga lako dostupnim. Ovaj put omogućava brz i jednostavan pristup iz Beograda, kao i povezanost sa drugim većim gradovima u Srbiji. Lokalni putevi vode do glavnih turističkih centara Tare, Mitrovca i Kaluđerskih Bara, kao i do Zaovina, obala Drine i jezera Perućac.

Blizina svih ovih atraktivnih destinacija čini Mokru Goru idealnom za jednodnevne izlete ili duže boravke tokom cele godine. Bez obzira da li dolazite iz Beograda, Niša, ili nekog drugog mesta, Mokra Gora je lako dostupna i nudi mnogo toga za istraživanje i uživanje.

Šta obići na Mokroj gori?

Mokra Gora je postala jedna od najatraktivnijih destinacija u Srbiji zahvaljujući svojoj bogatoj ponudi kulturnih i prirodnih znamenitosti. Ovo slikovito mesto privlači posetioce iz celog sveta, pružajući jedinstvena iskustva koja kombinuju istoriju, kulturu i prirodu. Jedan od ključnih faktora koji je doprineo popularnosti Mokre Gore je etno-selo Drvengrad, ili Kustendorf. Kustendorf je internacionalno poznat po istoimenom filmskom festivalu, koji okuplja filmske stvaraoce i ljubitelje umetnosti iz svih krajeva sveta.

Još jedno nezaboravno iskustvo koje Mokra Gora nudi je vožnja Šarganskom osmicom, uskočkom prugom koja vodi kroz predivne pejzaže i pruža putnicima jedinstven pogled na netaknutu prirodu ovog kraja. Vožnja starinskim vozom kroz tunele i preko mostova oduševiće svakog posetioca i omogućiti mu da oseti deo istorije.

Drvengrad 

Drvengrad, poznat i kao Kustendorf, je jedinstveno etno-selo koje je sagradio proslavljeni reditelj Emir Kusturica za potrebe snimanja filma „Život je čudo„. Selo se nalazi na Mećavniku, jednom od vrhova Mokre Gore, i predstavlja pravu atrakciju za posetioce iz celog sveta.

Drvengrad je izgrađen u tradicionalnom stilu, sa drvenim kućama i kaldrmisanim ulicama, koje odaju autentičan izgled starog srpskog sela. U središtu sela nalazi se trg, nazvan po velikom ruskom režiseru Nikiti Mihalkovu, oko kojeg su raspoređene zgrade poput crkve Svetog Save, bioskopa „Stanley Kubrick“, galerije, prodavnice suvenira, biblioteke, pekare i mnogih drugih.

Selo je poznato po svojoj bogatoj kulturnoj ponudi. Tokom godine ovde se održavaju različiti festivali, među kojima je najpoznatiji Kustendorf Film and Music Festival, koji okuplja filmske stvaraoce i muzičare iz celog sveta. Pored festivala, posetioci mogu uživati u raznim kulturnim manifestacijama, umetničkim izložbama, muzičkim koncertima i radionicama.

Atrakcije Drvengrada

Drvengrad je mesto koje obiluje zanimljivim sadržajima i atrakcijama koje privlače posetioce svih uzrasta i interesovanja. Evo nekoliko najznačajnijih atrakcija koje ne smete propustiti tokom posete ovom jedinstvenom etno-selu:

Crkva Svetog Save

U srcu Drvengrada nalazi se crkva posvećena Svetom Savi, prvom srpskom arhiepiskopu i prosvetitelju. Ova prelepa drvena crkva izgrađena je u tradicionalnom stilu i predstavlja centralno mesto okupljanja u selu. Njena arhitektura i mirna atmosfera pružaju duhovno iskustvo za sve posetioce.

Bioskop „Stanley Kubrick“

Drvengrad ima svoj bioskop, nazvan po čuvenom filmskom reditelju Stanleyu Kubricku. Ovaj bioskop redovno prikazuje filmske klasike, nezavisne filmove i ostvarenja sa Kustendorf Film and Music Festivala. Atmosfera u bioskopu je intimna i posebna, idealna za sve ljubitelje sedme umetnosti.

Galerija „Milorad Pavić“

U Drvengradu se nalazi i umetnička galerija posvećena Miloradu Paviću, poznatom srpskom piscu i slikaru. Galerija redovno organizuje izložbe radova domaćih i međunarodnih umetnika, pružajući posetiocima uvid u savremenu umetnost i kreativne izraze.

Biblioteka „Ivo Andrić“

Biblioteka nazvana po jedinom srpskom nobelovcu za književnost, Ivi Andriću, nudi bogat izbor knjiga i rukopisa. Posetioci mogu provesti vreme u ovoj mirnoj oazi, čitajući dela velikih pisaca i istražujući bogatu književnu baštinu Srbije.

Restoran „Visconti“

Restoran „Visconti“ nazvan je po italijanskom reditelju Luchinu Viscontiju i nudi tradicionalna srpska jela pripremljena od lokalnih sastojaka. Uživajte u ukusnoj hrani, domaćim specijalitetima i predivnom pogledu na okolne planine dok se opuštate u toplom i gostoljubivom ambijentu.

Suvenirnice i zanatske radionice

Drvengrad je dom brojnih suvenirnica i zanatskih radionica gde možete kupiti ručno rađene suvenire, umetničke predmete i tradicionalne proizvode. Ovi suveniri su savršeni za uspomenu na vašu posetu ili kao pokloni za vaše najmilije.

Šarganska osmica – red vožnje i cene

Šarganska osmica je jedna od najpoznatijih i najimpresivnijih turističkih atrakcija Mokre Gore. Ova uskočka pruga, koja je nekada povezivala Srbiju i Bosnu, danas služi kao muzejska železnica i pruža jedinstveno iskustvo vožnje starinskim vozom kroz neke od najlepših predela zapadne Srbije.

Izgrađena početkom 20. veka kao deo pruge koja je povezivala Beograd sa Dubrovnikom, Šarganska osmica je prestala da se koristi u 1974. godini. Revitalizovana je i otvorena za turističke svrhe 2003. godine. Danas ova pruga predstavlja svojevrsni vremeplov koji posetioce vodi kroz prošlost, uz brojne istorijske i kulturne zanimljivosti koje se mogu videti tokom vožnje.

Vožnja Šarganskom osmicom traje oko dva sata i obuhvata trasu dugu 15,5 kilometara. Pruga prolazi kroz 22 tunela, preko pet mostova i nudi predivne panoramske poglede na okolne planine, doline i reke. Putovanje je posebno atraktivno zbog svoje unikatne trase u obliku broja osam, po kojoj je pruga i dobila ime.

Kategorija Jednosmerna karta (RSD) Povratna karta (RSD)
Odrasli 600 1000
Deca (7-14 godina) 300 500
Deca (0-6 godina) 0 0
Studenti 500 800
Penzioneri 500 800
Grupe (preko 20 osoba) 450 700
Polazak iz Mokre Gore Dolazak u Šargan Vitasi Polazak iz Šargan Vitasi Povratak u Mokru Goru
10:30 h 11:07 – 11:20 h 11:20 h 13:00 h
13:30 h 14:07 – 14:27 h 14:27 h 15:48 h
16:10 h* 16:51 – 17:07 h 17:07 h 18:35 h

Vožnja Šarganskom osmicom pruža nezaboravno iskustvo kroz predivne pejzaže zapadne Srbije, a ove cene omogućavaju da svi putnici uživaju u ovom jedinstvenom putovanju.

Tokom vožnje, voz staje na nekoliko stanica gde posetioci mogu izaći i uživati u okolnom pejzažu. Stanica Jatare je mala stanica koja predstavlja autentični prikaz nekadašnjih železničkih stanica i idealno je mesto za fotografisanje i kratak odmor. Glavna stanica Mokra Gora, koja se nalazi u samom selu Mokra Gora, nudi brojne sadržaje uključujući restorane, suvenirnice i informativne centre. Stanica Šargan Vitasi pruža predivan pogled na okolne planine i doline, a posetioci mogu uživati u kratkim šetnjama ili pikniku u prirodi.

Vozovi koji saobraćaju Šarganskom osmicom su pažljivo restaurirani kako bi zadržali autentični izgled i atmosferu iz prošlog veka. Najpoznatiji među njima su „Ćira“ i „Nostalgija“, koji nude vožnju u starinskim vagonima sa drvenim klupama i prozorima koji se mogu otvarati, pružajući putnicima potpun doživljaj prošlih vremena.

Selo Kremna 

Kremna je najpoznatija po Kremanskim proročanstvima, seriji proročanstava koje su navodno izrekli Miloš i Mitar Tarabić, lokalni proroci iz 19. veka. Njihova proročanstva, koja su predviđala mnoge događaje u srpskoj i svetskoj istoriji, postala su deo lokalnog folklora i privlače brojne posetioce zainteresovane za mistiku i istoriju.

U selu se nalazi i muzej posvećen Kremanskim proročanstvima, gde posetioci mogu saznati više o životu i delima Tarabića. Muzej prikazuje njihove spise, predmete iz tog vremena i pruža detaljan uvid u kulturni kontekst u kojem su živeli.

Pored muzeja, Kremna nudi i mnoge prirodne lepote. Selo je okruženo gustim šumama i planinskim potocima, idealnim za pešačenje, biciklizam i uživanje u prirodi. Lokalni stanovnici su poznati po svojoj gostoljubivosti, a posetioci često mogu da uživaju u domaćoj kuhinji i tradicionalnim specijalitetima ovog kraja.

Manifestacije na Mokroj Gori

Mokra Gora je domaćin brojnim manifestacijama koje tokom cele godine privlače posetioce iz različitih krajeva sveta. Ovi događaji reflektuju bogatu kulturnu i umetničku tradiciju ovog kraja, nudeći raznovrsne programe i aktivnosti za sve generacije. Ključne manifestacije koje se održavaju u Mokroj Gori uključuju internacionalni filmski festival Kustendorf, Boljšoj festival ruske klasične muzike i Zavičajne dane Mokre Gore.

Kustendorf

Jedna od najpoznatijih manifestacija je Kustendorf, internacionalni filmski i muzički festival koji se održava u etno selu Drvengrad. Ovaj festival, koji je osnovao režiser Emir Kusturica, tradicionalno se održava krajem januara. Kustendorf okuplja filmske stvaraoce iz celog sveta koji se takmiče za nagradu Zlatno jaje. Pored filmskog dela, festival uključuje i muzički program sa nastupima domaćih i međunarodnih umetnika. Kustendorf je postao prepoznatljiv po svojoj nekonvencionalnosti i promociji autorskog filma i muzike

Boljšoj Festival

Festival ruske klasične muzike „Boljšoj“ održava se svake godine u julu na Mokroj Gori. Ovaj festival okuplja talentovane muzičare i ljubitelje klasične muzike iz Srbije, Republike Srpske i Rusije. „Boljšoj“ je osnovao Emir Kusturica sa ciljem da promoviše rusku klasičnu muziku i podrži mlade umetnike.

Festival se održava na Mećavniku, u jedinstvenom ambijentu Drvengrada, što dodaje posebnu čar ovom događaju. Tokom nekoliko dana trajanja festivala, posetioci mogu uživati u brojnim koncertima na otvorenom, majstorskim radionicama, kao i takmičenjima mladih muzičara. Pobednici takmičenja dobijaju prestižne nagrade poput Zlatne, Srebrne i Bronzane matrjoške​​.

„Boljšoj“ festival nije samo prilika za uživanje u vrhunskoj muzici, već i mesto susreta i razmene iskustava između muzičara i publike. Festival promoviše kulturu i umetnost, a poseban fokus je na obrazovanju mladih muzičara kroz radionice i interaktivne programe. Ovaj događaj je postao prepoznatljiv ne samo po kvalitetu izvedbi već i po prijateljskoj i inspirativnoj atmosferi koja vlada tokom festivala.

Zavičajni dani Mokre Gore

Zavičajni dani Mokre Gore su manifestacija koja se održava krajem juna i posvećena je očuvanju tradicionalnih vrednosti i običaja sela. Ovaj festival okuplja lokalne stanovnike i posetioce kroz raznovrsne aktivnosti kao što su prikaz starih zanata, folklorne igre, izložbe rukotvorina i degustacije lokalnih specijaliteta. Zavičajni dani su prilika za sve da se upoznaju sa bogatom kulturnom baštinom Mokre Gore i uživaju u autentičnom seoskom ambijentu​

Šta posetiti u okolini Mokre Gore

Kako na samoj Mokroj Gori, tako i u njenoj okolini ima šta da se poseti i doživi. Mokra gora je tako pozicionirana da je u blizini nekoliko popularnih turističkih mesta što samo upotpunjuje bogatu ponudu ovog regiona.

Zlatibor je popularna planinska destinacija udaljena oko 40 kilometara od Mokre Gore. Poznat po svojoj lekovitoj klimi, prelepim pejzažima i brojnim turističkim sadržajima, Zlatibor je idealno mesto za odmor tokom cele godine.

Ako planirate posetu Zlatiboru, obavezno istražite ove predivne lokacije. Počnite sa Stopića Pećinom, jednom od najlepših pećina u Srbiji sa podzemnim vodopadima i jezerima. Zatim, ne propustite Gostiljski Vodopad, impresivan vodopad visok preko 20 metara smešten u blizini sela Gostilje. Posetite etno-selo Sirogojno, gde ćete doživeti tradicionalnu arhitekturu i način života zapadne Srbije kroz muzej na otvorenom. U Sirogojnu, takođe posetite Muzej Staro Selo, koji prikazuje autentične drvene kuće i zanate. Provedite vreme na Jezeru Zlatibor, idealnom za šetnje, vožnju pedalina i uživanje u prirodi. Na kraju, odvojite vreme za Nacionalni park Tara, udaljen oko 30 kilometara od Mokre Gore, poznat po svojim gustim šumama, kanjonima, jezerima i bogatom biodiverzitetu.

Tokom posete Tari počnite sa Banjska Stenom, jednim od najlepših vidikovaca u Srbiji, gde vas čeka spektakularan pogled na kanjon Drine i jezero Perućac. Zatim posetite Manastir Rača, srednjovekovni manastir iz 13. veka koji predstavlja značajan duhovni centar. Ne propustite Vidikovac Crnjeskovo, koji pruža predivan pogled na reku Drinu i okolne planine. Na kraju, istražite Kaluđerske Bare, turistički centar sa brojnim smeštajnim kapacitetima i pešačkim stazama, idealan za odmor i rekreaciju.

Sa Mokre gore, obavezno posetite Višegrad u Bosni i Hercegovini, koji je udaljen samo 25 kilometara. Najpoznatija znamenitost Višegrada je most Mehmed-paše Sokolovića, iz 16. veka, koji je pod zaštitom UNESCO-a i inspirisao roman „Na Drini ćuprija“ nobelovca Ive Andrića.

Takođe, posetite „Andrićgrad“, kulturni centar posvećen delu Ive Andrića, gde možete istražiti muzeje, galerije, pozorišta i restorane. Ne propustite da se opustite u Banji Vilina Vlas, poznatoj po svojim lekovitim termalnim izvorima. Na kraju, obiđite Crkvu Svetog Nikole, srednjovekovnu crkvu sa prelepim freskama.

Podelite ovaj tekst sa prijateljima:

Pronađite u tekstu
Najnoviji članci
Izdvajamo
Postanite Tripundo domaćin
Oglasite svoj smeštaj na našoj platformi.

Još korisnih tekstova

Povezani članci

Sokobanja: Zdravlje i odmor u srcu istočne Srbije

U ovom članku se detaljnije upoznajemo sa Sokobanjom, ispričaćemo vam priču o jednoj od najlepših banja u našoj zemlji. Smeštena u pitomoj dolini između planina Ozren, Rtanj, Devica i Bukovik, ova banja predstavlja pravu oazu zdravlja i prirodnih lepota.

Autentična Srbija: Etno sela koja morate posetiti

Etno sela su idealna za one koji traže miran odmor daleko od gradske buke. Okružena prirodom, ova sela nude prelepe pejzaže, svež vazduh i priliku za opuštanje. Takođe, možete uživati u domaćoj hrani pripremljenoj po starinskim receptima, što dodatno doprinosi autentičnom iskustvu.