Autentična Srbija: Etno sela koja morate posetiti

Pronađite u tekstu

Etno sela u Srbiji predstavljaju važan deo naše kulturne baštine i sve su popularnija destinacija za odmor. Ova sela nude jedinstvenu priliku da se udaljite od užurbanog gradskog života i uronite u mirnu atmosferu prošlih vremena. Etno sela su očuvana mesta koja prikazuju kako su ljudi nekada živeli u Srbiji. Ona čuvaju arhitekturu, običaje i način života naših predaka. Posetom ovim selima, ne samo da se vraćate u prošlost, već i učite o istoriji i tradiciji koja je oblikovala današnju Srbiju. Ova sela su poput živih muzeja gde svaka kuća, alat i komad nameštaja ima svoju priču.

U etno selima možete videti autentične drvene kuće, stare alatke, tradicionalne tkanine i rukotvorine. Mnoge kuće su opremljene nameštajem i predmetima koji se koriste vekovima unazad. Takođe, možete posetiti zanatske radionice gde se prikazuju tradicionalni zanati kao što su tkanje, grnčarstvo i izrada narodnih nošnji.

 

Etno sela su idealna za one koji traže miran odmor daleko od gradske buke. Okružena prirodom, ova sela nude prelepe pejzaže, svež vazduh i priliku za opuštanje. Takođe, možete uživati u domaćoj hrani pripremljenoj po starinskim receptima, što dodatno doprinosi autentičnom iskustvu.

Značaj etno sela za istoriju i kulturu jednog naroda

Etno sela igraju ključnu ulogu u očuvanju i promociji istorije i kulture našeg naroda. Ona čuvaju arhitekturu, zanate, običaje i način života prošlih vremena, omogućavajući posetiocima da dožive tradiciju i običaje iz prve ruke.

Kroz restaurirane kuće i tradicionalne rukotvorine, pomažu u očuvanju starih zanata. Takođe pružaju edukativne programe i radionice koje mladima približavaju kulturnu baštinu. Takođe su značajna i za turizam, privlačeći posetioce zainteresovane za autentična iskustva.

Organizovanjem manifestacija i festivala, dodatno oživljavaju lokalnu kulturu i jačaju zajednicu. Etno sela takođe doprinose ekonomskom razvoju lokalnih zajednica, podstičući razvoj infrastrukture i otvaranje novih radnih mesta. Kroz sve ove aktivnosti, etno sela igraju vitalnu ulogu u očuvanju i promociji kulturnog identiteta naroda.

Etno selo Sunčana reka

Etno selo „Sunčana reka“ nalazi se na obali reke Drine, nedaleko od Banje Koviljače, u zapadnoj Srbiji. Ovo selo predstavlja savršeno mesto za one koji traže odmor u prirodnom okruženju uz bogatu ponudu aktivnosti i tradicionalnih sadržaja.

<Inja Pavlić on Unsplash">

„Sunčana reka“ je smeštena na oko 130 kilometara od Beograda, što znači da je putovanje automobilom do sela otprilike dva sata vožnje. Do sela se može stići putem autoputa A2/E763, a zatim lokalnim putevima prema Banji Koviljači i Loznici. Za one koji koriste javni prevoz, postoje redovne autobuske linije iz Beograda, Loznice i drugih većih gradova koje olakšavaju dolazak do sela.

Aktivnosti na otvorenom

Posetioci mogu uživati u raznovrsnim aktivnostima na otvorenom. Šetnje obalom Drine nude prelepe pejzaže i mirnu atmosferu. Ljubitelji biciklizma mogu istraživati okolicu putem biciklističkih staza koje prolaze kroz slikovite predjele. Ribolovci će uživati u bogatom ribljem fondu reke Drine. Pored toga, selo nudi mogućnost vožnje čamcem, što je idealno za one koji žele da istraže reku iz drugačije perspektive. Jahanje konja je još jedna popularna aktivnost, pružajući jedinstveno iskustvo u prirodnom okruženju.

Wellness i Spa

Za one koji traže opuštanje, etno selo „Sunčana reka“ nudi luksuzne wellness i spa usluge. Centar „Opusti se i zabavi“ uključuje saunu, slanu sobu i đakuzi, omogućavajući posetiocima da se oslobode stresa i osveže telo i um. 

Kulturne i zanatske radionice

Ovde se često organizuju radionice koje posetiocima omogućavaju da se upoznaju sa tradicionalnim zanatima i običajima Srbije. Radionice uključuju tkanje, grnčarstvo i izradu suvenira. Pored toga, selo organizuje kulturne manifestacije kao što su folklorne večeri i muzika uživo, pružajući autentično iskustvo srpske tradicije i kulture.

Plaže i rekreacija uz Drinu

U sklopu etno sela nalaze se tri prelepe plaže na obali Drine: Šotrina, Bibiba i plaža Vrtovi sunca. Šotrina plaža, nazvana po poznatom srpskom režiseru Zdravku Šotri, predstavlja posebno atraktivnu destinaciju zahvaljujući čistoj i osvežavajućoj vodi. Plaža je idealna za sunčanje, kupanje i opuštanje, a nudi i mogućnosti za plivanje i veslanje. Ovo je savršeno mesto za porodice, parove i sve koji žele da uživaju u prirodnim lepotama i miru.

Etno selo Moravski konaci

Etno selo „Moravski konaci“ nalazi se na obali reke Velike Morave, blizu Velike Plane u centralnoj Srbiji. Etno selo „Moravski konaci“ zvanično je otvorilo svoja vrata 15. decembra 2007. godine. Pre nego što je ovo selo postalo oaza mira i tradicije, prostor je koristila obližnja ciglana za eksploataciju muljaka, a kasnije je služio kao divlja deponija. Vlasnici su preduzeli značajan korak u očuvanju životne sredine kada su očistili i obnovili ovaj teren, stvarajući prostor za novi kompleks.

Sada, etno selo „Moravski konaci“ obuhvata dva glavna segmenta: sportsko-rekreativni deo i turističko-ugostiteljski deo.

„Moravski konaci“ nude brojne aktivnosti za svoje goste. Pored šetnji uz obalu Velike Morave, posetioci mogu uživati u vožnji biciklom kroz prelepe pejzaže, pecanju i vožnji čamcem po mirnoj reci. Selo poseduje sportske terene za mali fudbal, odbojku na pesku i tenis, što ga čini idealnim mestom za aktivan odmor. Za najmlađe, tu su igralište i mini zoo vrt, što ovo mesto čini savršenim za porodični odmor.

Etno selo Tiganjica

Etno selo „Tiganjica“ je nastalo kao projekat očuvanja kulturnog i prirodnog nasleđa Vojvodine. Smešteno u blizini Zrenjanina, ovo selo je deo zaštićenog prirodnog rezervata Carska Bara, koji je poznat po svojoj bogatoj flori i fauni. Projekat je započet s ciljem da se posetiocima pruži autentičan doživljaj vojvođanskog života, kombinovan sa modernim sadržajima za odmor i rekreaciju.

Etno selo „Tiganjica“ nalazi se na oko 10 kilometara od Zrenjanina, u prelepom okruženju rezervata prirode Carska Bara. Do sela se može lako stići automobilom iz Zrenjanina, a putovanje traje oko 15 minuta. Za one koji dolaze iz Beograda, udaljenost je oko 80 kilometara, što je otprilike sat i po vožnje.

Stefan Stevsic on Unsplash">

Posetioci mogu uživati u šetnjama kroz prirodni rezervat Carska Bara, vožnji biciklom kroz slikovite pejzaže, ribolovu na obližnjim jezerima i rekama, kao i vožnji čamcem. Selo poseduje sportske terene za fudbal, odbojku i tenis, što ga čini idealnim mestom za aktivan odmor. Za decu, tu je igralište i mini zoo vrt.

Tokom godine, selo je domaćin različitih događaja kao što su folklorne večeri, muzički nastupi i gastronomski festivali.

Etno selo Vraneša 

Osnovano s ciljem očuvanja kulturne baštine, Vraneša je pravo mesto za ljubitelje tradicionalnog načina života. Svaka kuća u selu pažljivo je restaurirana kako bi zadržala svoj autentičan izgled, dok je enterijer opremljen starinskim nameštajem i predmetima koji dočaravaju prošlost. Selo je izgrađeno od materijala karakterističnih za zlatarski kraj, poput crnog bora i kamena, što doprinosi autentičnosti i atmosferi prošlih vremena.

Selo nudi smeštaj u tradicionalnim drvenim i kamenim kućama. Posetioci mogu birati između udobnih soba ili seoskih kuća, koje pružaju jedinstven osećaj boravka u autentičnom ambijentu. Posteljina i ostale rukotvorine izrađene su ručno, što dodatno naglašava pažnju prema detaljima i tradicionalnom zanatstvu. U selu se nalazi tradicionalno srpsko ognjište, autentične konobe i etno-prodavnice koje čuvaju duh prošlih vremena.

Boravak u Vraneši je prilagođen i potrebama savremenog čoveka. Ovaj deo, nazvan etno wellness & spa, uključuje saunu, rusku banju, tapidarijum, sobe za masažu i vital bar. U okviru wellness centra nalaze se zimski bazen u zatvorenom prostoru i letnji bazen, pružajući posetiocima potpuni ugođaj i opuštanje.

Ljubitelji prirode mogu uživati u pešačenju, biciklizmu, ribolovu na obližnjoj reci ili vožnji kočijama kroz prelepe pejzaže.

 

 

 

 

 

 

 

 

Podelite ovaj tekst sa prijateljima:

Pronađite u tekstu
Najnoviji članci
Izdvajamo
Postanite Tripundo domaćin
Oglasite svoj smeštaj na našoj platformi.

Još korisnih tekstova

Povezani članci

Sokobanja: Zdravlje i odmor u srcu istočne Srbije

U ovom članku se detaljnije upoznajemo sa Sokobanjom, ispričaćemo vam priču o jednoj od najlepših banja u našoj zemlji. Smeštena u pitomoj dolini između planina Ozren, Rtanj, Devica i Bukovik, ova banja predstavlja pravu oazu zdravlja i prirodnih lepota.

Aranđelovac: Wellness centar centralne Srbije

Aranđelovac je pravi dragulj u srcu Srbije, poznat po svojoj bogatoj istoriji, kulturnim znamenitostima i prirodnim lepotama. Ovaj grad, smešten na padinama planine Bukulje, nudi jedinstvenu kombinaciju istorijskih lokaliteta, kulturnih manifestacija i prirodnih resursa