Divčibare: Planinski odmor za sve generacije

Pronađite u tekstu

Mesto koje vam od srca preporučujemo su Divčibare, jedno od najlepših planinskih odmarališta u Srbiji! Sa svojim prostranim livadama, gustim šumama i čistim vazduhom, Divčibare nude savršeno okruženje za odmor i rekreaciju tokom cele godine. Bilo da ste ljubitelj prirode, zimskih sportova ili jednostavno tražite mesto za opuštanje, ova planinska destinacija ima nešto za svakoga.

Aktivnosti na Divčibarama

Ako nameravate da posetite Divčibare, možete da računate da ova planina nudi bogat spektar aktivnosti tokom cele godine. Od zimskih sportova poput skijanja i sankanja, do letnjih avantura kao što su planinarenje, zip line i vožnja džipovima, Divčibare pružaju nezaboravne trenutke za posetioce svih uzrasta.

Pored sportskih aktivnosti, tu su i brojne pešačke staze, panoramske vožnje žičarom i uzbudljivi izleti u okolini. Pridružite nam se i otkrijte sve čari koje Divčibare imaju da ponude!

Skijanje na Divčibarama

Divčibare su omiljena zimska destinacija, posebno za porodice sa decom, zahvaljujući obilnom snegu i raznovrsnim zimskim aktivnostima. U poslednje vreme, ponuda je značajno obogaćena osnivanjem Divčibare Ski Resorta, koji nudi odlične uslove za skijanje i snowboarding.

Skijaške staze

Staza Crni vrh:

Dužina: 850 metara

Kategorija: Crvena

Staza Centar

Dužina: 600 metara

Kategorija: Srednja

Letnje aktivnosti na Divčibarama

Ako ste mislili da je ova planina zanimljiva samo zimi, i da samo zimi možete da uživate na ovoj lepotici, prevarili ste se! Leti Divčibare nude raznovrstan program aktivnosti koje vam mogu ispuniti dan na pravi način. Od planinarenja i biciklizma, preko jahanja konja i zip linea, do uživanja u panoramskim vožnjama žičarom – saznajte kako maksimalno iskoristiti vaš boravak na ovoj prelepoj planini. Pripremite se za nezaboravna iskustva!

Avantura park i Zip line

Divčibare su idealno mesto za vas ako ste ljubitelj adrenalinskih aktivnosti, a Avantura park i zip line pružaju nezaboravno iskustvo za posetioce svih uzrasta. Avantura park nudi razne prepreke, viseće mostove, penjalice i zip line, savršene za fizičku aktivnost i zabavu.

Park je podeljen na različite zone sa preprekama različitih težina, tako da svaki posetilac može pronaći odgovarajući izazov. Svi učesnici prolaze kroz obuku o bezbednosti i dobijaju sigurnosnu opremu.

Zip line na Divčibarama omogućava uzbudljivo letenje iznad šuma i dolina, dostižući brzine do 50 km/h. Tokom vožnje, posetioci uživaju u prelepim panoramskim pogledima na planinske pejzaže i guste šume. Bezbednost je na prvom mestu, sa obaveznom sigurnosnom opremom i prisustvom obučenog osoblja.

Pešačenje i planinarenje po Divčibarama

Bilo da ste iskusni planinar ili rekreativac, Divčibare nude staze koje odgovaraju svim nivoima veština i kondicije. Sa stazama koje prolaze kroz guste šume, prostrane livade i pored potoka, svaka šetnja ili uspon pruža priliku za uživanje u miru i tišini planinske prirode. U nastavku ćemo vam predstaviti najlepše staze i savete za bezbedno i prijatno planinarenje na Divčibarama.

Dečije aktivnosti na Divčibarama

Ova planinska visoravan nudi mnoštvo aktivnosti prilagođenih za zabavu i angažovanje dece svih uzrasta, što je čini savršenim mestom za nezaboravan porodični odmor. Verujte nam, vašoj deci na ovoj planini neće biti dosadno. 

Ski škola

Jedan od glavnih atrakcija za decu koja posećuju Divčibare je prilika da se upišu u ski školu. Ove škole su dizajnirane da uvode najmlađe u radosti skijanja u bezbednom i zabavnom okruženju. Iskusni instruktori vode decu kroz osnove, od balansa i okretanja do naprednijih tehnika kako stiču samopouzdanje. Blage padine Divčibara su savršene za početnike, osiguravajući da deca mogu učiti i igrati se bez osećaja preopterećenosti. Ski škola ne samo da pruža fizičku aktivnost, već pomaže u izgradnji samopouzdanja i podstiče ljubav prema zimskim sportovima.

Turistički voz

Još jedna divna aktivnost za decu na Divčibarama je vožnja turističkim vozom. Ovaj šarmantni voz nudi laganu turu najlepšim mestima u oblasti, pružajući jedinstven i uzbudljiv način za istraživanje pejzaža. Dok voz polako ide, deca mogu uživati u prelepim pogledima na planine, šume i doline, sve dok uče o lokalnoj flori i fauni. Turistički voz je divan način za porodice da se opuste i zajedno uživaju u razgledanju, čineći ga nezaboravnim delom njihove posete Divčibarama.

Divčibare ne nude samo skijanje i vožnje turističkim vozom. Područje nudi širok spektar aktivnosti koje mogu zabaviti decu tokom čitavog boravka.

Jahanje

Jahanje je još jedna popularna aktivnost na Divčibarama. Deca mogu uzimati časove jahanja ili ići na vođene ture kroz slikovitu prirodu. Ova aktivnost nije samo zabavna, već i uči decu o rukovanju i brizi za životinje, podstičući osećaj odgovornosti i saosećanja.

Prirodne atrakcije na Divčibarama

Na čudesnim Divčibarama možete pronaći nebrojeno puno prirodnih lepota i razloga zašto bi se one trebale posetiti. Prelepi vidikovci sa kojih se pružaju nestvarni dalekosežni pogledi do jezera i vodopada koji oduzimaju dah. Nemojte časiti časa, nego se uverite zašto su Divčibare raj na zemlji.

Vidikovac Crni Vrh

Crni Vrh, drugi po veličini vrh na planini Maljen, predstavlja pravi izazov za planinare, ali i pravo uživanje za sve ljubitelje prirode. Sa nadmorskom visinom od 1096 metara, ovaj vrh nudi jedan od najlepših pogleda u ovom delu Srbije. Odatle se pruža fantastičan panoramski pogled na planine Suvobor, Ovčar i Kablar, što svaki napor čini vrednim.

Do Crnog Vrha vodi jedna od zahtevnijih pešačkih staza, ali nagrada za trud je neprocenjiva. Staza prolazi kroz gustu borovu šumu, pružajući planinarima priliku da uživaju u svežem vazduhu i tišini prirode. Od turističkog centra do vrha potrebno je oko pola sata šetnje, što ovu stazu čini dostupnom većini posetilaca koji vole aktivan odmor.

Za one koji nisu raspoloženi za pešačenje, postoji mogućnost da se do vrha uspenete i žičarom. Ova opcija je idealna za porodice sa malom decom ili za one koji žele da uživaju u pogledu bez fizičkog napora. Vožnja žičarom pruža jedinstven doživljaj, omogućavajući vam da uživate u prelepim prizorima planine Maljen iz drugačije perspektive.

Crni Vrh je omiljeno odredište kako za lokalne planinare, tako i za turiste iz celog sveta. Njegova prirodna lepota i pristupačnost čine ga savršenim mestom za one koji žele da pobegnu od gradske vreve i uživaju u miru i tišini planinskog pejzaža.

Kraljev sto

Legenda kaže da je slavni car Dušan sa visine Kraljevog Stola posmatrao bitku sa Mađarima koja se odigravala u kolubarskoj ravnici. Danas, možete se i vi uspeti na ovo istorijsko mesto i uživati u istom pogledu koji je nekada bio dostojan jednog cara. Kraljev Sto, najviši vrh planine Maljen, nudi ne samo bogatu istoriju, već i spektakularne panorame koje oduzimaju dah.

Sa visine od 1104 metra, Kraljev Sto pruža impresivan pogled na okolne planine i doline. Tokom vedrih, sunčanih dana, možete uživati u pogledu koji se prostire do Kopaonika i Avale, što ovaj vrh čini jednim od najlepših vidikovaca u Srbiji. Ova prirodna lepota i istorijska važnost čine Kraljev Sto nezaobilaznom destinacijom za sve posetioce Divčibara.

Do Kraljevog Stola možete doći organizovanim izletom iz centra Divčibara. Svakog dana vozić saobraća do naselja preko Velikog brda, pružajući posetiocima udoban i slikovit način da stignu do vrha. Ova vožnja je idealna za porodice i turiste koji žele da uživaju u prirodi bez napora dugog pešačenja.

Na vrhu, tišina prirode i svež planinski vazduh omogućavaju posetiocima da se opuste i pobegnu od svakodnevnog stresa. Kraljev Sto je savršeno mesto za piknik ili jednostavno uživanje u prelepim prizorima. Ovaj vrh je i omiljeno mesto za fotografe, zahvaljujući jedinstvenoj kombinaciji prirodne lepote i istorijske atmosfere.

Za ljubitelje pešačenja, postoji nekoliko staza koje vode do Kraljevog Stola, prolazeći kroz guste šume i prostrane livade. Ove staze su različite težine, što omogućava posetiocima svih uzrasta i fizičkih sposobnosti da pronađu put koji im najviše odgovara.

Vodopad Skakalo

Među brojnim izvorima i slapovima ovog planinskog područja, posebno se ističe jedan magičan kutak: vodopad Skakalo.

Smešten duboko u srcu šume, vodopad Skakalo predstavlja pravi prirodni spektakl. Reka Manastirica, obrušavajući se sa visine od 20 metara, formira prelepe kaskade koje očaravaju svakog posetioca. Iako manji od nekih poznatijih vodopada, Skakalo se izdvaja svojom jedinstvenom lepotom i šarmom.

Posetioci koji su imali priliku da posete Skakalo često ističu da se huk vodopada, ušuškanog među gustim drvećem, može čuti još sa asfaltnog puta. Ova prirodna melodija poziva na istraživanje i otkrivanje jednog od najlepših skrivenih dragulja Divčibara. Vodopad Skakalo najveličanstveniji je tokom prolećnih i kišnih meseci, kada se najveća količina vode sliva niz stene, stvarajući impresivne kaskade.

Iako je Skakalo očaravajuće mesto, pristup ovom vodopadu zahteva određenu fizičku spremnost. Staza koja vodi do vodopada prolazi kroz neravan teren i guste šumske predele, što može predstavljati izazov za porodice sa malom decom i osobe koje nisu fizički aktivne. Ipak, za one koji se upuste u ovu avanturu, nagrada je nezaboravan prizor i osećaj jedinstva sa prirodom.

Okolina Divčibara – gde na izlet? 

Divčibare su poznate po svojoj prirodnoj lepoti, ali i njihova okolina krije mnoge fascinantne destinacije koje su idealne za jednodnevne izlete. Ovaj kraj obiluje biserima prirode i mestima od velike istorijske i kulturne vrednosti. U nastavku ćemo vam predstaviti nekoliko predloga za izlete koje ne smete propustiti kada se nađete na Divčibarama

Valjevo – Grad sa dve čaršije 

Valjevo, udaljeno oko 38 kilometara od Divčibara, je grad sa bogatom istorijom, kulturnim nasleđem i izuzetnom prirodnom lepotom. Kao jedan od najvažnijih gradova u zapadnoj Srbiji, Valjevo je dom nekih od najslavnijih istorijskih ličnosti i umetnika Srbije. Grad nosi nadimak „Grad sa dve čaršije“ zbog svojih dveju suprotstavljenih, ali jednako vrednih arhitektonskih celina: orijentalne čaršije Tešnjar i modernog centra.

Tešnjar je deo Valjeva koji odiše starovremenskim šarmom. Ova orijentalna čaršija, nastala u XVIII veku, predstavlja pravo mesto za ljubitelje istorije i kulture. Prolazeći kroz uske, kaldrmisane ulice Tešnjara, posetioci mogu videti očuvane stare kuće, zanatske radnje, galerije i kafiće. Atmosfera ovog dela grada prenosi vas u prošla vremena, pružajući jedinstven doživljaj i uvid u bogatu istoriju Valjeva.

Valjevo je bogato kulturnim i istorijskim znamenitostima. Narodni muzej Valjevo, nominovan za jednu od najboljih kulturnih institucija Evrope, nudi bogate zbirke koje prikazuju istoriju i kulturu ovog kraja. Posebno je zanimljiva postavka posvećena Prvom i Drugom svetskom ratu, kao i etnografske zbirke koje prikazuju život i običaje stanovnika valjevskog kraja.

Grad je poznat i po svojoj najčistijoj reci u Srbiji, Gradcu, koja pruža brojne mogućnosti za rekreaciju i uživanje u prirodi. Šetnja obalama Gradca, idealna je za sve posetioce koji žele da se opuste i uživaju u miru i tišini prirode.

Banja Vrujci

Ako planirate posetu Divčibarama, obavezno uvrstite Banju Vrujci u svoj izlet. Smeštena u blizini, Banja Vrujci nudi savršeno mesto za opuštanje posle istraživanja planinskih staza i uživanja u prirodnim lepotama Divčibara. Poznata po svojim lekovitim termalnim vodama i blatu, Banja Vrujci je idealna za relaksaciju i zdravstvene tretmane.

Uživajte u bazenima sa toplom, sumporovitom vodom koja blagotvorno deluje na kožu i reumatske tegobe. Okružena prelepim planinskim pejzažima, Banja Vrujci pruža miran beg u prirodu, kombinovan sa wellness sadržajima koji će vaš izlet učiniti nezaboravnim.

Podelite ovaj tekst sa prijateljima:

Pronađite u tekstu
Najnoviji članci
Izdvajamo
Postanite Tripundo domaćin
Oglasite svoj smeštaj na našoj platformi.

Još korisnih tekstova

Povezani članci

Sokobanja: Zdravlje i odmor u srcu istočne Srbije

U ovom članku se detaljnije upoznajemo sa Sokobanjom, ispričaćemo vam priču o jednoj od najlepših banja u našoj zemlji. Smeštena u pitomoj dolini između planina Ozren, Rtanj, Devica i Bukovik, ova banja predstavlja pravu oazu zdravlja i prirodnih lepota.

Autentična Srbija: Etno sela koja morate posetiti

Etno sela su idealna za one koji traže miran odmor daleko od gradske buke. Okružena prirodom, ova sela nude prelepe pejzaže, svež vazduh i priliku za opuštanje. Takođe, možete uživati u domaćoj hrani pripremljenoj po starinskim receptima, što dodatno doprinosi autentičnom iskustvu.