Gde jesti u Novom Sadu – Šta da ne propustite

Pronađite u tekstu

Ako se pitate gde jesti u ovom prelepom gradu, na pravom ste mestu. Novi Sad nudi širok spektar gastronomskih iskustava koja će zadovoljiti svačiji ukus. Od tradicionalne srpske kuhinje do modernih internacionalnih jela – u Novom Sadu zaista možete pronaći šta god vam stomak zaželi.

Gde jesti u centru Novog Sada?

Centar Novog Sada, srce grada, prepun je kulturnih znamenitosti i naravno, vrhunskih restorana ali i restorana brze hrane. Bez obzira da li tražite mesto za brzi zalogaj, porodični ručak ili laganu večeru u dvoje, centar nudi raznolike gastronomske opcije koje će zadovoljiti svačiji ukus. Pa hajdemo lagano:

Kalem by Zak

Adresa: Narodnih Heroja 3

Prosečna ocena: 4.7/5

Zak je elegantan i luksuzan restoran poznat po sofisticiranoj kuhinji koja kombinuje lokalne i internacionalne ukuse. Može se pohvaliti i vinskom kartom koja impresionira i najzahtevnije goste. Neki od specijaliteta uključuju guščiju džigericu sa malinama i kremu od tartufa sa puževima. Ovaj restoran je savršeno mesto za posebne prilike, romantične večere​ ali i poslovne ručkove.

Toster Bar

Adresa: Njegoševa 10

Prosečna ocena: 4.5/5

Nakon uglađenog Zak-a, jedno urbano i mladima omiljeno mesto – Toster Bar je veoma popularan među mladima i ljubiteljima neformalnih obroka. Poznat po svojim ukusnim burgerima i opuštenoj atmosferi, Toster Bar nudi razne brze zalogaje i odličnu ponudu piva. Njihov Toster Burger je posebno hvaljen, pa upravo to može biti i vaš prvi izbor.

Točionica

Adresa: Narodnog fronta 2

Prosečna ocena: 4.5/5

Iako nije u centru grada, kada već govorimo o burgerima koje vi ne smete da propustite, mi ne smemo da ne spomenemo Točionicu – to bi bila izdaja prema vama!

Iako se nalazi na čuvenom Limanu, blizu plaže Štrand, ovde je nekako bilo logično da se nadovežemo. Samo ime kaže da se tamo nešto toči, a to je odlično pivo iz njihove proizvodnje, a pored toga pripremaju burgere na kakve se retko nailazi. Sa svojim čuvenim specijalima koje možete probati samo u toku jedne, „specijalne“ sedmice, izazivaju da im se iznova vraćate. Proverite šta je specijal ove sedmice na njihovom Instagram profilu @pab_tocionica i obavezno svratite.

 

Petrus

Adresa: Ulica Modene

Prosečna ocena: 4.5/5

Petrus je ekskluzivan restoran koji kombinuje balkanske, azijske i italijanske uticaje. Njihov meni uključuje raznovrsna jela poput bifteka sa sosom od pečuraka i bogat izbor vina. Sa prijatnom i porodičnom atmosferom, Petrus je savršeno mesto za sve koji žele da uživaju u vrhunskoj hrani u srcu grada​.

Fish & Zeleniš

Adresa: Skerlićeva 2

Prosečna ocena: 4.5/5

Fish & Zeleniš je jedinstveno mesto koje nudi kombinaciju morskih plodova i vegetarijanskih jela. Njihov meni uključuje specijalitete poput crnog rižota sa lignjama i domaćeg hleba. Sa šarmantnom baštom i prijatnim ambijentom, ovaj restoran je idealan za sve ljubitelje zdravih i ukusnih obroka​.

 

Restoran Veliki

Adresa: Nikole Pašića 24

Prosečna ocena: 4.6/5

Restoran Veliki nudi autentičnu vojvođansku kuhinju u modernom ambijentu. Njihov meni sadrži specijalitete kao što su banatski fašir i rebarca u ljutom sosu. „Veliki“ je savršeno mesto za porodične ručkove i sve koji žele da istraže bogatstvo vojvođanske gastronomije.

 

S obzirom da se svi navedeni restorani nalaze u samom centru grada (osim Točionice), za parking iskoristite javnu garažu na otvorenom kod Srpskog Narodnog Pozorišta i prošetajte do izabranog 5-6 minuta.

Restorani sa tradicionalnom srpskom kuhinjom

Lazin Salaš

Adresa: Laze Telečkog 5

Prosečna ocena: 4.5/5

Lazin Salaš je jedan od najpoznatijih restorana u Novom Sadu, takođe smešten u samom centru grada. Restoran nudi autentičnu srpsku kuhinju u rustičnom ambijentu, uz tradicionalnu muziku i prijatnu atmosferu. Idealno je mesto za one koji žele da dožive pravu srpsku gostoljubivost i tradicionalne ukuse​ ali i večernji provod u svojevrsnoj gužvi i atmosferi.

 

Prozorče kod Vukše

Adresa: Sutjeska 2

Prosečna ocena: 4.6/5

Etno restoran Prozorče kod Vukše nudi tradicionalnu srpsku hranu u ambijentu koji podseća na ruralne oblasti Zlatibora. Njihov meni uključuje raznovrsna jela pripremljena po autentičnim receptima, kao što su sarma, pečenje, i domaći ajvar. Restoran je poznat po svojoj prijatnoj atmosferi i ljubaznom osoblju, a idealan je za one koji žele da uživaju u tradicionalnim srpskim specijalitetima.

 

Plava Frajla

Adresa: prizemlje SPENS-a, pored stadiona, Sutjeska 2

Prosečna ocena: 4.5/5

Restoran „Plava Frajla“ se zvanično takođe nalazi na adresi Sutjeska br.2 i praktično je u sklopu Sportskog i poslovnog centra SPENS u Novom Sadu. Ovo mesto je poznato po autentičnoj vojvođanskoj kuhinji koja se priprema prema starim receptima iz Vojvodine. Gosti mogu uživati u specijalitetima kao što su Fruškogorska sarma (sarma od vinovog lista), pasulj sa kobasicama, punjena sveža šunka, i razne pite i slatkiši. Poseban ambijent restorana dopunjuju stolice koje vise sa plafona. Pored vrhunske hrane, restoran se ponosi i tamburaškim orkestrom koji svira od utorka do subote, pružajući gostima nezaboravno iskustvo uz zvuke tamburice. Tradicija ovog restorana nadaleko je poznata i ovo mesto ne smete zaobići.

 

Vegetarijanski i veganski restorani u Novom Sadu

Novi Sad nudi raznovrsne opcije za vegetarijance i vegane, sa restoranima koji pružaju kvalitetne obroke pripremljene od svežih i organskih sastojaka. Evo nekoliko preporuka za najbolje vegetarijanske i veganske restorane u gradu.

Ananda

Adresa: Petra Drapšina 51

Prosečna ocena: 4.7/5

Ananda je poznat restoran u Novom Sadu, sa svakodnevno promenljivim menijem koji uključuje sveže pripremljene obroke. Njihova ponuda obuhvata raznovrsna jela, uključujući smoothie činije, veganske sendviče, i sirove obroke. Ambijent je opušten i prijatan, idealan za sve one koji traže zdravu i ukusnu hranu​.

 

Vege & Vegan

Adresa: Jevrejska 16

Prosečna ocena: 4.6/5

Vege & Vegan nudi raznovrsne jela, uključujući veganske burgere, wrapove, i bogate salate. Restoran se ponosi upotrebom lokalnih i sezonskih sastojaka, što garantuje svežinu i kvalitet svakog obroka. Jednostavan i zanimljiv ambijent čini da se osećate opuštrno i maksimalno uživate u obroku.

 

Restorani sa internacionalnom kuhinjom

Ponuda internacionalnih kuhinja je zaista bogata u Novom Sadu. Ako želite da isprobate nešto novo i drugačije, evo nekoliko restorana koje preporučujemo.

Project 72 Creative Local Cusine

Adresa: Kosovska 15a
Prosečna ocena: 4.7/5

Restoran „Project 72“ je poznat po svojoj modernoj evropskoj i fuzionoj kuhinji. Restoran nudi specijalitete kao što su svinjski obrazi sa sosom od višanja i ajvar sladoled. Savršeno mesto za uživanje u finim vinima i izuzetno kreativnim jelima. Unapred rezervišite svoje mesto i bićete zaista zadovoljni dočekom!

Macchiato Kuća

Adresa: Železnička 10

Prosečna ocena: 4.6/5

Macchiato Kuća je restoran koji kombinuje tradiciju i inovaciju, nudeći međunarodnu kuhinju sa modernim obrtom. Njihov meni uključuje specijalitete kao što su osso bucco, filet stejk sa sosom od plavog sira, i hobotnicu sa čorizom. Restoran je poznat po svojoj romantičnoj atmosferi i često organizuje večeri sa džez muzikom uživo​.

 

Savoca Pizzeria & Ristorante

Adresa: Bulevar Oslobođenja 41

Prosečna ocena: 4.4/5

Picerija „Savoca“ je već dugi niz godina jedan od prvih izbora novosađana. Meni uključuje širok izbor pica, pasti, i klasičnih italijanskih deserata kao što su tiramisu i panna cotta. Zaista ugodan i opuštajući ambijent, čini ovaj restoran odličnim izborom za porodične obroke i večere sa prijateljima​.

Gde jesti uz Dunav u Novom Sadu?

Čarda Aqua Doria

Adresa: Kamenički put bb

Prosečna ocena: 4.5/5

Ako ste raspoloženi za riblje specijalitete uz predivan pogled, Aqua Doria je mesto za vas. Ovaj restoran je smešten ispod Petrovaradinskog mosta, sa desne strane kada pređete iz Novog Sada u Petrovaradin, nudi prelep pogled na reku i vrhunsku riblju čorbu ili riblji paprikaš – uz naravno i druge riblje specijalitete i tradicionalna jela. Pozicija restorana čini da doživite posebno iskustvo.

 

Restoran Piknik

Adresa: Ribarsko ostrvo bb

Prosečna ocena: 4.5/5

Još jedan odličan predlog za opuštanje uz Dunav i uživanje u najrazličitijim specijalitetima. Nalazi se na Ribarskom ostrvu i nudi širok izbor jela, uključujući tradicionalne vojvođanske specijalitete kao što su domaći kulen, sveže pečeni hleb i vrhunsku ponudu jela sa roštilja – Pripremite se i za iznenađujuće velike porcije! Restoran ima prostranu baštu, sa velikim i lepo opremljenim dečijim igralištem, zbog čega je čest izbor za porodične ručkove i opuštena druženja u bilo koje doba.

 

Index Sendvič: Legenda novosadske ulične hrane

Index sendvič je jedan od najpoznatijih gastronomskih specijaliteta u Novom Sadu, simbol studentskog života i omiljeni brzi obrok mnogih Novosađana. Index sendvič karakteriše jednostavna, ali bogata kombinacija sastojaka: šunka, sir, šampinjoni, i često dodatni prelivi i začini, sve smešteno u hrskavu kiflu.

Ovaj sendvič ima bogatu istoriju koja datira još od 80-ih godina prošlog veka, kada su studenti sa obližnjih fakulteta često tražili brz i ukusan obrok između predavanja. I dalje se ne zna ko je tačno smislio sadašnju verziju sendviča ali se priča da je prvobitna verzija unapređivana tokom vremena sa željom da se zadovolje svi ukusi. Danas se može naći u mnogim specijalizovanim kioscima brze hrane, a svaki od njih se trudi da na svoj način pripremi što bolju verziju „Indexa“.

Najbolja mesta za probati Index sendvič

Index Maja

Adresa: Futoška 14

Prosečna ocena: 4.5/5

Još od 1982. godine Index Maja hrani novosađane, studente, „egzitaše“, turiste… Ne treba mnogo trošiti reči, a nekome se možemo i zameriti jer je rivalstvo veliko.. Tu su i drugi tradicionalno popularni objekti:

Index Mirjana – Braće Popović 8

Index Vanessa – Braće Popović 8a

Kod Tetka – Modene 3

Naravno, postoji još mesta na kojima možete pojesti odličan „Index“, pa javite ukoliko sve testirate.

Gastro manifestacije i festivali u Novom Sadu

Novi Sad je domaćin brojnih gastronomskih manifestacija i festivala tokom godine, koji okupljaju ljubitelje hrane i pića iz celog sveta. Ovi događaji nude jedinstvenu priliku da uživate u raznovrsnim specijalitetima, lokalnim proizvodima, i međunarodnim ukusima. Evo nekoliko najpoznatijih gastro festivala u Novom Sadu.

Interfest

Datum: 20-22. jun 2024.

Lokacija: Trg slobode

Interfest je međunarodni festival vina koji se održava svakog juna na Trgu slobode u Novom Sadu. Ovaj događaj okuplja vinare iz Srbije i inostranstva, nudeći posetiocima priliku da probaju razna vina i učestvuju u edukativnim radionicama i degustacijama. Pored vina, festival uključuje i bogat kulturni program sa muzičkim nastupima i izložbama​.

 

Street Food Festival

Datum: 26-28. jul 2024.

Lokacija: Petrovaradinska tvrđava

Street Food Festival je manifestacija posvećena uličnoj hrani koja se održava krajem jula na Petrovaradinskoj tvrđavi. Festival okuplja najbolje ponude street food-a iz celog regiona, uključujući različite vrste burgera, tacosa, kebaba, i slatkiša. Posetioci mogu uživati u ukusnim zalogajima, opuštenoj atmosferi i muzici uživo. Festival je idealan za sve ljubitelje brze i ukusne hrane.

Podelite ovaj tekst sa prijateljima:

Pronađite u tekstu
Najnoviji članci
Izdvajamo
Postanite Tripundo domaćin
Oglasite svoj smeštaj na našoj platformi.

Još korisnih tekstova

Povezani članci

Sokobanja: Zdravlje i odmor u srcu istočne Srbije

U ovom članku se detaljnije upoznajemo sa Sokobanjom, ispričaćemo vam priču o jednoj od najlepših banja u našoj zemlji. Smeštena u pitomoj dolini između planina Ozren, Rtanj, Devica i Bukovik, ova banja predstavlja pravu oazu zdravlja i prirodnih lepota.

Autentična Srbija: Etno sela koja morate posetiti

Etno sela su idealna za one koji traže miran odmor daleko od gradske buke. Okružena prirodom, ova sela nude prelepe pejzaže, svež vazduh i priliku za opuštanje. Takođe, možete uživati u domaćoj hrani pripremljenoj po starinskim receptima, što dodatno doprinosi autentičnom iskustvu.